Fortsätt till huvudinnehåll

Granska SVT Rapport

"Finn Fem Fel" gäller för SVT rapport. Varje gång ett inslag handlar om något jag är insatt i så finns det med en felaktighet. Det gäller att vara mycket källkritisk till SVT.

Denna sanna information hade SVT Rapport kunnat visa, men SVT väljer att visa bilden nedan i rapportsändningen den 27 juli 2020.

Den bilden är också sann men Rapport vill med den visa att Sverige inte har haft flest dödsfall per 100 000 innevånare. Det är lika missvisande som att jämföra Stockholm med Mexico. SVT Rapport har tyvärr inte regeringens uppdrag att bara rapportera nyheter utan även att vara "opinionsbildande" eller med ett mindre förskönande ord "åsiktsstyrande". SVT säger sig vara noga med källkritik och vara opartiska. Isåfall tycker jag de borde jämfört en stad med en stad, d.v.s. jämfört Mexico City med Stockholm. Då hade skillnaden mellan Stockholm och Mexico City inte varit lika stor, men då hade inte "nyheten" blivit ett inslag i Rapport.
Om vi tar bort städer och även länder med hög gängkriminalitet, så ser det ut så här för de hårdast drabbade länderna i världen 27/7 2020.

Man ska inte jämföra äpplen med päron, som det heter.

SVT källa:
https://www.economist.com/graphic-detail/2020/07/15/tracking-covid-19-excess-deaths-across-countries

Mina kompletterande källor:
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://experience.arcgis.com/experience/09f821667ce64bf7be6f9f87457ed9aa

Kommentarer