Fortsätt till huvudinnehåll

Val av kamera

Vilka funktioner behöver jag? Jag har tittat på dessa kameror: Den kamera som har flest funktioner som passas mig är DC-FT7. Den har makro, zoom(4.6x), time lapse, video (4K@30p och FHD@60p), slow motion 1:4 (100fps@HD/10M/25p) och kameran kan filma ned till 30 meters vattendjup! En skral sökare är kanske kamerans största nackdel. FT7 kostar bara 2500 kr och är därför en mycket prisvärd kamera. Inte ens denna kamera saknar WiFi, men den saknar en streaming funktion trots WiFi förmågan. Inte ens G9 kameran verkar ha en streaming funktion. Jag tror inte jag kommer ha användning av slow motion, den funktionen är väldigt inne nu och är därför dyr. Kameran DC-GH5 är framför allt bra på slow motion och är därför dyr. GH5 och G9 klarar också 4K@60p. Min ordinära dator klarar tyvärr inte att visa 4K@60p utan att det ser ut som FHD@15p, så för mig är inte 4K video prisvärt. För den som har 4K @60p hemma är nog G9 rätt val, eller GH5 om du har en 4K apple dator. TZ90 och FZ82 ger mycket zoom för pengarna, 30x respektive 60x, båda har en budget variant på slow motion, 100fps@HD och 200fps@VGA. Systemkamerorna G80 och G90 har lika bra användarvänlighet som förgångaren G7. Om jag struntar i slow motion är G80 rätt val, men den är bara aningen bättre än en G7 (30p istället för 25p). G90 tillför slow motion men är därför omotiverat dyr. Jag har nu en GX7, en föregångare till GX9. Jag gillar att sökaren kan vinklas upp, jag tvingas nu sluta fotografera uppåt eller vid marknivå, om jag inte väljer en GX9. Det verkar inte ha skett någon hårdvaruutveckling i de senaste modellerna. Min nuvarande GX7 kamera är fortfarande jämförbar i prestanda. Mobiltelefoner och GoPro och annat tar över mer och mer. Men mobilkameror klarar ännu inte låg belysning. Borde inte sökaren sitta nedtill på en kamera, alla människor har ju en utstickande näsa. Jag önskar det gick lättare att se 3D bilder och 3D video.
Varför inte en kikare-kamera som kan spela in och spela upp 3D-bilder och 3D-video i en kamera-kikaren? Sony tog fram en sådan för 10 år sedan, men det blev ingen succe då. Men snart har väl alla 3D glasögon på sig istället för en bildskärm, då kan 3D bilder troligen visas i dessa 3D-glasögon. I framtiden kommer alla att ha gasögon på sig med 3D kamera, internet, gps, hörlurar och givetvis elektroder som styr benen så användaren slipper se sig för. Jag har inte bestämt mig, men jag inser att de billigare kamerorna ovan troligen inte ger en bild jag skulle vara nöjd med. Kamerors bildkvalitet visas på Dpreview. Om jag inte köper något lyxigt men bara tillräckligt bra (i klass med lumix DC-G9, som kostar 13000kr), då kan det bli Lumix DC-GX9, den kostar kring 6000kr. Jag har nu lärt mig funktioner jag inte visste om att jag hade på mina nuvarande kameror GX7 och G7. Egentligen behöver jag inte ha en till kamera. När jag låg och solrosbadade idag bland mina solrosor så insåg jag att jag "behöver" en trådlös sökare (viewfinder) till kameran ! Det finns nästan. Kameran kan visa bilden på en mobil. Och det går på GX9 att ansluta en monitor via HDMI. Men jag vill ha en sådan här:
Bilden visar egenligen en sladdansluten HDMI-viewfinder. Det hade varit väldigt skönt att ligga och fotografera hit och dit bland solrosorna, utan att röra huvudet, det blir även lättare att ta foton högt upp och långt ner, uppåt och nedåt. Fotograferandet behöver inte ha sönder nacken på mig.
En bild från solrosbadet idag.
Denna bild tog jag med "Lågdager" (LKEY) inställt på min GX7 kamera. Jag brukar inte testa sådant.
Nu har jag beställt en kamera. När jag väl hittar det jag vill ha så behöver jag ingen betänketid. Jag vill ha en Lumix DC-GX8. GX8 kameran är dubbelt så dyr som GX7 eller GX9, men det stora problemet är att den inte sälj längre. Så jag har varit tvungen att leta efter en begagnad. GX8 är bättre än GX9 och GX7. GX8 har en större sökare som även fungerar för sådana som jag, dvs alla som har glasögon på näsan. Jag hittade detta exemplar på Tradera: Tur nog så hittade jag ett betydligt bättre exemplar i Finland som bara tagit 25000 bilder: En riktig klenod hoppas jag. (Några skavsår har den.)

Hur många bilder en kamera tagit visas med hjälp av knepiga knapptryckningar som beskrivs här:
apotelyt.com.
För att det ska fungera behöver MF/AF väljaren stå på AF.
Jag har nu tagit ca 76 000 bilder totalt med mina två kameror.

Denna välanvända kamera fungerar felfritt.

Denna kamera har jag inte använt lika mycket, men den har fått glapp i en ratt.
    PWRCNT. How many times the camera has been powered up.
    SHTCNT. Shutter activation count.
    STBCNT. Number of times the flash has fired.
Nu har min nya kamera kommit.

GX8 är större än GX7 och storleks skillnaden mellan sökarna är större än jag trodde. Den större sökaren är ett mycket stort plus för GX8. GX8 har offrat blixt för att få en bättre sökare. Det passar mig perfekt för foton med inbyggd blixt blir sällan bra. GX8 håller högre kvalitet än GX7. När jag tog detta foto insåg jag hur svårt det är att inte få med minsta lilla dammkorn. Den lärdomen gör att jag inte ska dömma så hårt när jag ser bilder på dammiga kameror.

Kommentarer